Bevingut al web de Joan Maria Busquets Romagosa

Horari d'atenció : DL a DV: 9:00 a 14:00 - 16:00 a 20:00
Contacte : 977-239-405

Posturologia

Què és la Posturologia?

La Posturologia és una disciplina que tracta d'explicar els diversos mecanismes que produeixen i mantenen la postura en un ésser viu. I per tant tracta de corregir els desequilibris posturals.

¿Quina és la història de la Posturologia?

Si bé hi ha estudis més antics, és al segle XIX que s'avança en la comprensió de les vies i mecanismes a través dels quals l'home és capaç de mantenir la postura alçada i de adaptar-se als fenòmens gravitatoris. Es descobreixen les vies d'informació a través de les quals obtenim informació de l'entorn i de com ens posicionem i responem en relació a aquest, i així es va gestar la Posturologia moderna.
Com en la Posturologia intervenen molts elements o camps, permet l'actuació de múltiples terapeutes treballant de forma integrada: Optometristes; osteòpates; odontologos; Terapeutes de l'audició; psicoterapeutes; nutricionistes; Teràpies energètiques; podòlegs; fisioterapeutes; Metges etc.

Com actua?

El sistema postural, és un sistema adaptatiu, que correspon al que anomenem el Sistema Postural Fi. Aquest sistema engloba tots els elements que s'ocupen i intervenen en la bipedestació, i per tant en l'organització de la postura en sentit general sigui o no conscient. Se li adjudica el terme de fi en tant que és capaç de controlar estretament les oscil·lacions posturals.
Aquest sistema té unes entrades, uns centres d'integració, i unes sortides.
Dins de les entrades tenim les que ens envien informació dels òrgans dels sentits, sobretot ull, vestíbul i plantes dels peus (exoentradas). Altres que provenen dels receptors dels músculs dels ulls i dels peus, propiocepció, que corresponen a les endoentradas.
Els centres d'integració permeten utilitzar les informacions que arriben.
Les sortides corresponen a les cadenes musculars que responen adaptant-se a les necessitats posturals en cada moment en funció de les informacions entrants i la integració del sistema nerviós.

Quin és l'objectiu?

El sistema postural és un sistema antigravitatori. que ens permet la bipedestació mitjançant unes oscil·lacions sobre l'eix vertical, i que busca mantenir l'horitzontalitat de la mirada per poder tenir una bona visió binocular i per tant una correcta relació amb l'entorn.

Quin tipus de malalties podem tractar?

  1. Processos Musculoesquelètics i radiculars. Lumbàlgies, dolors escapulotorácicos, cervialgias, artrosi, trastorns mandibulars, ciatàlgies, neuràlgies cervicobraquial, neurtalgia del trigemin, etc.
  2. Disfuncions neurovestibulares: migranyes, vertígens, acúfens, insomni, etc.
  3. Trastorns neurovegetatius. Hipertensió, palpitacions, trastorns respiratoris, digestius, etc.
  4. Trastorns Neuroemocionals. Estrès, ansietat, depressió, cansament, astènia, dèficit d'atenció.
  5. A la Infància. Alteracions del comportament, hiperactivitat.
  6. Trastorns per dèficit d'atenció (TDA) Insomni, Crisi d'ansietat, dislèxia, dolors de creixement, alteracions de suport plantar, escoliosi, etc.
  7. Plantilles posturals

Dins de la posturologia, un dels tractaments més utilitzats per reconduir o equilibrar la postura, és l'elaboració de plantilles posturals.
En les plantilles incloem uns elements d'un gruix molt petit, que actuen com estimulacions reguladores de la postura. Així poden corregir trastorns posturals.
Utilitzem protocols i sistemes de testatge per a la seva elaboració que sempre serà individualitzada i adaptada a la persona que les precisa.